DIARIOS DE LA CERVEZA

Prva asocijacija na pivo i Španiju su, nažalost, brljetina San Migel i njen podjednako gazirani i bljutavi rođak Mahou (koji baš ovih dana otima stadion Atletiku iz Madrida).

Moram odmah da napišem da je za ove negativne stereotipe sve manje razloga.  Poslednji put smo bili u Madridu pre tri i po godine, i u međuvremenu je zanatska scena narasla od kultne Fabrike Maravillas (FM) do neprepoznatljivosti.

madrid 3 (5)
Old skul

Neću da kucam još jedan straight pivski vodič, toga ima dovoljno po Internetu – NPR. – odlučio sam da se malo promuvam po kvartovima van istorijskog centra i da pokušam da ulovim nešto od noviteta.  Na raspolaganju sam imao desetak sati.

U zoni oko Metro stanice Anton Martin sam tražio Hedwig Pint Brewpub (zatvoren) i Fogg Bar (radi od kasno), a pronašao beer shop ‘Mas Que Cervezas’ (Više od piva). Ovo je mesto idealno za prve degustacije i bolje upoznavanje sa lokalnom scenom.  Osoblje MQC je preljubazno, odličnog ukusa i dobro upućeno u to šta se tih dana toči u gradu i gde.  Sam lokal u ponudi ima oko 500 vrsta piva (i stotinak vina), uključujući i pola zida flaširanih i konzerviranih španskih specijaliteta iz svih regiona.

madrid 3 (1)
Mas Que Cervezas: od Đirone do Salamanke

Najočigledniji sledeći korak je hipsterski kvart Lavapiés, koji se proteže u jugozapadnom pravcu.  Ukoliko planirate obilazak muzeja Reina Sofia, najzgodnije je da rimujete sa posetom baru Chinaski (18 točilica) ili El Pedal (sve u zoni železničke stanice Atocha, na desetak minuta hoda).

Alternativni program sam organizovao severnije (u zoni Metro stanica San Bernardo, Bilbao i Alonso Martinez).  Tu je craft do te mere prisutan da nećete promašiti gde god da se prijavite na piće… ili klopu.

madrid 3 (4)
Mrtva priroda, La Tape

Na primer: Beatles themed bar Strawberry Fields služi Malasaña (flaširano pivo iz FM), La Tape služi svašta na 6 točilica (ako sam dobro prebrojao), dok je Irreale u Ulici Manuela Malasaña ekstremna i proverena pivska varijanta.  Velike su šanse da na ovom kultnom pivopijskom mestu naletite na neku promociju, mini festival ili makar tap takeover. U obližnjem pabu Los Grifos točilice funkcionišu po principu samoposluživanja (na baru kupujete kredite).

This slideshow requires JavaScript.

Na mene je najbolji gastronomski utisak ostavio bistro Sagasta 28 (ne pokušavajte bez rezervacije!) koji služi asortiman La Virgen Brewery.

Jedino mesto koje sam imao na spisku, a do koga zbog manjka vremena nisam dobacio je mikro-pivara Mad Brewing (istočni Madrid, Metro Ciudad Lineal), koja prema preporukama znalaca iz MQC služi svoje pivo (po smešnim cenama) i jako dobra rebra.  Eto početne tačke za sledeći Madrid craft beer crawl, nadam se pre 2021. godine.

Ako ste imali zadovoljstvo da posetite Mad Brewing podelite svoje utiske!

madrid 1
Lo mejor

TOP 5 – MADRID (APRIL 2017.)

  1. (Cerveza Milana) Hop Time – Double IPA – apsolutno van konkurencije!!!
  2.  …
  3. (Monkey Beer) Mr Pink – IPA
  4. (Edge) Hoptimista – IPA
  5. (Dougall’s) Tres Mares – Amber Ale

 

@DusanMih

 

 

Leave a comment