Dnevnici piva: Saltaire Brewery (Yorkshire)

DRANK FEW BEERS, BY THE OLD CANAL…

Mesto dešavanja: selo Saltaire, predgrađe Bradforda, poštanski broj BD17, Zapadni Jorkšir.

Prvi kontakt sa Saltaireom sam imao pre 6 ili 7 godina, kada se Martin vratio sa odmora i doneo mi nekoliko flaša fantastičnog Saltaire Blonde „iz neke nove jorkširske mikropivare“.  Sudbina je htela da se 2017. godine naši kumovi presele na nepuna 2km odatle.

Saltaire Brewery i podrazumevajući Tap Room & Shop se nalaze na placu tik uz kanal Leeds-Liverpool.  U pitanju je manje atraktivni deo viktorijanskog naselja, koje se na UNESCO listi Svetske baštine nalazi od 2001. godine!

IMG-a9b24c21f8b0b5e39f8b636eca360ee0-V
Otvorena vrata

U pivari (doslovno) važi politika „otvorenih vrata“, tako da niko nije bio ni najmanje nervozan što se petoro radoznalih neznanaca, uključujući i vašeg skromnog naratora, mota unaokolo, pentra po viljuškarima, zagleda prostorije i fotografiše im opremu.  Glavni proizvodni pogon Saltairea je smešten u kamenoj zgradi u kojoj je u doba industrijske revolucije rađen remont vagona.

IMG-a25edcb891c6aef2051b1c16fc01edb8-V
Beerspotter

Stotinak koraka dalje su „bašta“ i Brewery Tap & Shop – zatvoren ponedeljkom i utorkom, ostalim danima radi od podneva.  Uz predbožićnju kupoholičarsku pomamu i jorkširsku „fajtalicu“ plašili smo se da li ćemo ikoga zateći tamo, ali strah je bio potpuno neosnovan.  Već do 12:15 kroz bar je prošlo desetak ljudi! Studenti, đaci, milicajci… Zidar koji je završio smenu, korpulentni gospodin koji je očigledno došao da popuni praznične zalihe, usamljeni biciklista, par mladih hipstera u džemperima, koji su naručili po pinticu i igrali karte…

IMG-9381d867747f4d115d3a229bc1405574-V
Dobrodošli, dragi gosti!

Osim društvenih igara, novogodišnje jelke i par redova klupa, svedena unutrašnjost točionice posetiocima nudi i zid sa različitim nacionalnim i internacionalnim plaketama i odlikovanjima, kojih je poprilično, za malo zanatsko preduzeće, osnovano pre svega 12 godina. Uramljene plakete vam mogu poslužiti kao osnovni vodič kroz ukuse i ponudu točionice.

Ono što je nagrađivano i zbog čega smo tu – Saltaire Brewery se ponosi portfoliom sa preko 60 različitih piva!  U standardnoj cask ponudi su već pominjani šampion Saltaire Blonde, Cascade Pale Ale i mlađi mu brat Galaxy.

IMG-7e5fb286f7587e07f708d5cc7809da10-V
Pravo pivo

U stručnim i međunarodnim pivofilskim krugovima, Saltaire su proslavila visoko aromatična tamna piva – pogotovo Triple Chocoholic Stout i Kala Black IPA, osvajač pivskog Oskara za 2017. godinu (u kategoriji: WBA Europe’s Best Flavoured Stout & Porter).

20171221_121903
Jorkširski Oskar

Čokoholika smo probali iz caska i odlepili smo (i staro i mlado). To vam je čista tečna čokolada sa odloženim ukusom korijandera i još nekog cveća.  4.8% se ni ne oseti, pa pretpostavljam da ovako nešto mogu da piju i ljudi koji ne vole pivo.

Kala je bila dostupna samo u flašicama od 0.33, sa hipsterskom etiketom.  Takva mešavina karamele, prženica i američkih hmeljova je kreativna, zanimljiva, ali  iskreno nije nešto što bih pio svaki dan.

20171221_123202
Kala BIPA

Blonde bih pio svaki dan.  I očigledno da nisam jedini, pošto ga veliki broj lokalnih pabova drži zavarenog na točilici.

IMG-2ae973473c1e6799c955e0a1611088aa-V
Plavuša, za svaki dan

Ljubazne domaćine smo uhvatili uoči Božića, pa je na zakićenoj cask točilici bio i White Christmas, još jedan vrlo, vrlo, vrlo solidan Golden Ale, sa diskretnom aromom mandarine.

Cene svih cask piva u točionici su za engleske uslove vrlo popularne: u rasponu od £2.50 do £3.20 po pinti.  Kegovi su neznatno skuplji, ali na četiri točilice su u ponudi uglavnom gostujuća piva.  U odvojenom izlogu je naređano još 10tak flaširanih specijalaca (lične preporuke za Amarillo Gold i Stateside IPA).

20171221_122747
Sve aktuelno od Saltaire Brewery

U poluodvojenom ‘shop’ delu možete pronaći Saltaire suvenire, knjige, različite gift packove, buriće, ali i probrani asortiman (3-4 police) iz prijateljskih pivara (The Kernel, Thornbridge, neizostavni Beavertown…).

Toliko mi je bilo lepo da sam umalo pazario brendirano biciklističko odelo od lateksa!

 

Napomena: svakog poslednjeg petka u mesecu Saltaire Brewery u svojim prostorijama, posle radnog vremena, organizuje Beer Club. Ulaznica koja košta £5 vam garantuje konzumaciju svih piva po jedinstvenoj ceni od £2 po krigli, kao i posluženje veprovinom ili vegetarijanskim burgerima, kako vam drago.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s