Dnevnici piva: Quero Vas (Italija)

KRAFT U DOLOMITIMA

 

Nova košarkaška sezona, nova nadanja i novi suludi izleti.  Žreb Evrokupa nas je prvo odveo u Trento, zanimljiv multi-kulti kraj, koji se ponosi najvišim životnim standardom u Italiji, i time što i dalje više liči na Nemačku, nego na siromašnu rodbinu sa juga.

Osim Partizana, u zagrljaj pivare Quero (Birrificia Artigianale di Quero) nas je poslala i Božija promisao, tačnije neki sudar na autostradi pokraj Vićence.  Kako bi izbegli sumanutu gužvu u saobraćaju, skrenuli smo na pitoreskni alpsko-vinski put, kroz naselja Conegliano, Vidor, Valdobbiadene…

Očekivali smo isključivo vina, a naleteli na kraft (ali ne plejmejkera Aarona)… i to odličan.

Uz sam regionalni put SR348 i reku Plavu, negde na liniji nekadašnjeg najdosadnijeg WW1 fronta, praktično u sred ničega, u aprilu ove godine je otvoren novi restoran / tap-room.

 

This slideshow requires JavaScript.

Pogon u sklopu restorana veličine 500 kvadrata; 130 mesta za sedenje; ogroman bar i čak 20 (dvadeset!!!) točilica, isključivo sa domaćom ponudom (2 caska, 8 stalnih, 10 rotirajućih, sezonskih piva); police sa hranom, bocama i domaćim medom. Kontam da im turisti ne zalaze baš često, tako da suvenira u ponudi nije bilo.

dolomiti tap

Bilo je prerano, pa nismo jeli ništa „konkretno“, što je možda i bolje po kompletan utisak. Sudeći po TripAdvisoru komšije nisu previše oduševljene svedenim jelovnikom.

Probali smo svega 4 piva sa monster-točilice, ali dovoljno za više nego povoljan utisak. Dakle: Birra di Quere (Helles), Hell’s Alley (black IPA), Donald Trump (American IPA) .  Apsolutni favorit je kremasti blonde sa dodatkom domaćeg meda (Dolomiele). Strpali smo u gepek koliko je moglo da stane.

dolo lunch paket

Ljubazni domaćini znaju da kuvaju pivo, ali ne znaju ni reč bilo čega što nije italijanski, tako da smo većinu informacija o ovom prilično egzotičnom zanatskom pogonu, pokupili sa Interneta.

Dva ortaka, Emil i Adriano, lokalni fondovi, gradonačelnik ljubitelj dobre kapljice, alpska, da ne kažem švabska tradicija… Što i dalje ne objašnjava odakle im onako savršen English Special Bitter.

dolomiti 1

Konačno završavam ovaj blog uz poslednju preživelu flašu Dolomiele, dok na TV ide prenos utakmice Trento – ASVEL. U Partizan je u međuvremenu došao Italijan-severnjak “Drinkijeri”, što je sigurno uvod u bolje rezultate i nova druženja uz dobro pivo i pljeskavice.  Dogodine u Kantuu!
@DusanMih

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s