DNEVNICI PIVA – LJUBLJANA

SEPTEMBEER

 

Ne, Pivosofija ne postaje ogranak Slovenačke privredne komore ili Turističke organizacije Ljubljane.  Jednostavno su se kockice sklopile tako da Aleksa i ja banemo direktno na otvaranje poslednjeg ljubljanskog festivala zanatskih piva i burgera – „Pivo & Burger Fest“ (PBF).  I eto Slovenije po treći put na našem blogu.

ljub plakat

Ova simpatična, polugodišnja manifestacija je rođena 2014. godine i do sada je doživela 11 nastavaka.

Koncept je prilično jednostavan (jel?) – najpoznatije slovenačke pivarske zanatlije i njihove mesarske i veggie kolege, na tezgama na Pogačarjevom trgu posetiocima nude posebno gastro iskustvo.  „Pivo & Burger Fest“ se naslanja na logistiku i popularnost kultne ljubljanske pijačne manifestacije  Odprta tj. Otvorena kuhinja, koju je Gardijanov turistički dodatak nedavno uvrstio u krug 10 najboljih „sajmova“ ulične hrane na svetu.

ljub panorama
“Na obali reke Ljubljanice ždrao sam i lokao”

To što se radnja dešava praktično na glavnom šetalištu uz obalu Ljubljanice daje događaju poseban šmek i potpuno ga utapa u glavni tok gradskih zbivanja.

Na PBF nema kompromisa sa ukusima, među 170+ piva (NB – nismo baš sve probali) i 20-tak štandova sa hranom, nismo primetili sponzorisani junk, slepe putnike ili padobrance.  Na jednom mestu smo videli Union, na dva mesta štandove koji prodaju kvalitetan inostrani craft (od Pohjala do Oedipusa).

Fokusirali smo se na novitete i/ili pivare sa kojima se ranije nismo (često) susretali.

Krenimo od apsolutnih favorita… Green Gold Brewing iz Šempetera tj Savinjske doline.  Okolina Žaleca i Celja, kraj u kome kad pljuneš na zemlju izraste zeleno zlato, tj. autohtoni hmelj.  Kod njih smo probali Podvodnog muža tj Povodnega moža (nije Prešernova balada, nego odlična IPA) koji je zvanično izabran za slovenačko pivo 2017. godine!  Nadali smo se, ali nismo pronašli njihov popularni nefiltrirani lager, sa tri vrste domaćeg, slovenačkog hmelja (Hoppy Lager Hop Princess).

ljub green gold brew
Muž i ekipa

Na štandu pivare “Mali grad” smo probali festivalsku premijeru NEIPA (kolaboracija sa Maisterom!) i Coffee Porter.

Pelicon je malo kasnio sa otvaranjem štanda, ali smo testirali njihovu intrigantnu brut IPA kolaboraciju sa Yeastie Boys.  Tvrde ljudi da su koristili med i palentu iz Ajdovščine.

ljub mali grad
Kamnik Finest

Sa novitetima smo završili na štandu Pivovarne Ressel, iz okoline Novog Mesta / Krškog.  Ja sam pio 69 (Cream Ale), a Leka 29 (Mango Session IPA).  Kreativno, zanimljivo, ali realno ne iz kategorije „nezaboravno“.

Kod naših Prekmuraca nismo našli Bevog – Jameson koleboracije ni u tragovima, pa smo išli na zicer… Kramah IPA, i dalje (krajnje subjektivno) najbolje slovenačko pivo, uz još jednu turu fenomenalne konjetine kod Krušiča (kakvo otkrovenje!).

This slideshow requires JavaScript.

Pratite http://www.pivoinburgerfest.si/ i https://www.instagram.com/pivoinburgerfest/

i na proleće planirajte izlet u Ljubljanu.  Dobro, ovo sada stvarno zvuči kao EPP, ali nisam upoznao nikoga ko se žalio ili pokajao zbog obilaska ljubljanskog PBF.

 

@DusanMih

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s