Dnevnici piva: Crna Gora

ČAŠA JEČMA IŠTE ČAŠU HMELJA

 

Nevaljali stereotipi kažu da su Crnogorci lenji i da vole da piju samo kafu ili eventualno prośeko (prošjeko).

A istina je da se između dve Partizanove fudbalske utakmice u CG i dve naše posete, „dole“ desio pravi zanatsko-pivarski lom.

Sve je počelo tako što je Aleksa krajem juna iz Boke doneo teči dve boce IPA kuvane u Risnu (ne zajebavam se!). Zanimljiv dizajn etikete, lokalna priprema i plasman, nenapadno prisustvo na mrežama, ukus blago neizoštren, homebrewerski, ali 10 poena za ideju, motivaciju i misionarski rad.  Smilin’ Goat od „Fabrika Craft Beer“ kolektiva je bio samo uvod u ono što je usledilo na licu mesta.

cg risan
Hard Core Risan

I ranije je bilo pokušaja da se Podgoričanima proda fora, ali su, sa izuzetkom franšize Majstora za pivo, svi takvi projekti propali, neslavno i relativno brzo.  Sredinom novembra je u Moskovskoj ulici otvorena prva podgorička pivoteka, pod nazivom „PG Akademija piva“. Suprotno prethodnom iskustvu i stereotipima iz prvog pasusa, gradska ekipa se dosta napalila na ovo mesto.  Iako „koncept“ sugeriše da lokal pretenduje da privuče studentariju (imena piva: Brucoš, Apsolvent, Magistar… taster daska sa 6 različitih 0.2 punjenja se zove „Kolokvijum“), klijentela varira od zalutalih zaluđenika sa strane, do batica koje čitaju Žurnal i namontiranih riba sa Instagrama. Proizvodnja je smeštena u sklopu lokala, uz annex u vidu manje točionice i suvenirnice.  Lokal je samouvereno u top 2% kada je reč o higijenskim standardima, služe i mesište i testenine, i na ekranima prikazuju Wimbledon. I tako, na pola puta od fenserskog bara do brew-paba, i sve to po smešnim cenama (6 evra po „Kolokvijumu“), PG Akademija piva postaje nezaobilazna preporuka za gradske turističke vodiče.  * PS Na ovog gosta su najbolji utisak ostavili Lager i Dark Pils, sigurno je i do julske klime.

This slideshow requires JavaScript.

Pošto Pljevlja nemaju stadion koji ispunjava uslove za UEFA takmičenja, naša utakmica sa Rudarom je premeštena u Nikšić. Odmah posle žreba za 1.kolo kvalifikacija za Ligu Evrope u itiner sam dodao novu porodičnu zanatsku pivaru „Mamut“. Ako je u Boki teško biti homebrewer, zamislite tek kako je u crnogorskoj prestonici industrijskog pivarstva.

Posetili smo Mamute nepune dve nedelje posle otvaranja i deluje da im je solidno krenulo. Ova porodična manufaktura, kapaciteta 1,000 litara po kuvanju i sa 5 vrsta piva u portfoliju, naslonila se na biznis u ugostiteljstvu. Proizvodnju su smestili u podrum legendarnog hotela Onogošt, u kome je (po predanju) nekada služeno najbolje gradsko pivo. Ispijanje Mosaica na terasi Onogošta je, uz prelep debitantski gol Rikarda “Rikija” Gomeša, definitivno bio umetnički highlight ovog izleta.

cg-mamut.jpg
Nikšićko, ali pravo

 

Vredna je pomena i poseta eminentnom ugostiteljskom objektu Kristal na Zabjelu, koje po službenoj evidenciji godišnje proda najviše burića Nikšićkog u Crnoj Gori.  Pored Trebjesinog pogona smo prolazili na putu ka stadionu, ali nismo ušli, jer je opasan ogradom, a kapije su bile zakatančene.

I stignem tako kući, završi se Svetsko, završi se odmor, popravim računar, sve je manje razloga za odugovlačenje sa ovim blogom, kada se javlja Vanja porukom (i fotografijom kao dokaznim materijalom!), da mi kaže kako je još jedan eminentni podgorički ugostiteljski objekat (“Pod ploču”), uz najbolje ćevape, u ponudu uveo zanatsko pivo.

cg pod ploču
Kad skreneš desno ka Danilovgradu…

To Vam je, ono, baš tras, otprilike kao da vam deda ispriča kako su kod njega u Klubu penzionera počeli da toče Kabinet ili Dogmu.  Neverovatno koliko je crnogorska scena napredovala za samo godinu dana!

@DusanMih

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s