Dnevnici piva: Plzeň

BOHEMIAN RASPADY

Ovaj dnevnik piva je bio na fermentaciji tačno 40 dana.  Naime, toliko dugo smo žalili bezmudi nastup u Plzenju i eliminaciju Partizana iz Evrope.

Dakle, direktan povod za odlazak u svetsku prestonicu pilsnera bio je fudbal.  Prvobitni plan je bio da jedemo veprova kolena i pijemo nepasterizovani lager u Gambrinusovoj radničkoj menzi.  Plan nije upalio jer iz nekog razloga u menzi nije bilo NIJEDNOG slobodnog mesta.  Sumnjamo da su neljubazni domaćini, u dosluhu sa policijom, jednostavno želeli da nas osude na 8 sati ograđenog prostora, bljutavog, bezalkoholnog piva i preskupih kobasica.

plzen-1
Stativa!

Kombinacija sreće, osećaja i preporuka kolega koje su u Plzenj doputovale dan ranije, su nas naveli u Beer Factory (BF).  Ovaj, relativno novi brewpub se nalazi dva ugla od centralnog trga i gradske katedrale (Dominikanska ulica, na broju 8).

Pogled kroz izlog može užasno da vas prevari.  Ganc nov nameštaj, prelickan šank, staklo, beton i metalne konstrukcije (tzv. industrial enterijer) sugerišu da je u pitanju još jedan sterilni „koncept lokal“, za šišanje turista i imućnijih Instagramdžija.  Međutim…

plzen-3
Majstor Petr

U svih pet kategorija (pivo, hrana, usluga, čistoća, cene) BF je debelo prebacio normu. 

plzen-5
Iz domaće radinosti

Od 7 vrsta piva, koliko se u tom trenutku na samoj lokaciji kuva pod nadzorom braumajstera Petr Krysla, sva su iznad lokalnog/regionalnog proseka.  Vaš skromni narator je uživao uz Nevada Ale 11° (APA) , Beer Factory Amber, Black Ale 13° (stout) i konačno ODLIČNI Beer Factory IPA 16°.  Opšti utisak je da malo čeških zanatlija kuva ovakva piva, koja je teško geografski smestiti u centralnu, kontinentalnu Evropu.  Lepo izbalansirana, pitka, sva sa nešto ječmenijom, slatkastom aromom, puno ukusa i bez varanja na sirovinama.  Momci i devojke su najviše trošili nemački hefeweizen Beer Factory Pšeničný špeciál 12 i reakcije su fantastične.  Ja nisam probao, ali verujem na reč…  U šanku rekoše da flaširaju za nekoliko lokala u komšiluku, a toče i za poneti.

plzen-6
Hit dana

BF meni je ekstenzivan i sve što je tog dana poručeno je pojedeno u slast.  „Kad si u Plzenju, ponašaj se kao Plzenjanin (Plzenijanac?)“, mada su bili očigedni pokušaji kuvara da tradicionalan češki jelovnik obogate fuzijom, nekonvencionalnim serviranjem ili nekom drugom modernom gastro forom.  Na svu sreću, ovo „ulepšavanje“ nije išlo na štetu količine ili kvaliteta hrane.

plzen-4
Četvrt vepra u začinima

Sjajan utisak su uokvirili prijateljski nastrojeni staff (niko se nije bunio zbog navijačkih pesama) i vrlo povoljne cene – grupa od 8 se prejela i solidno napila za svega 2,500 kruna (stotinak evra).

Fudbal i dosadni, ledeni vetar su pokvarili ukupni ugođaj iz Bohemije, ali kafanu smo napustili prezadovoljni i na evropsku pivosofsku mapu smo dodali još jednu 10/10 lokaciju.  Ako vas put nanese, ne propustite…

@DusanMih

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s