SKOPJE IMA MIKRO PIVA

“Горчливото и пенливо задоволство диретно во вашите чаши!”

 

Posle Tikveških vina, ajvara, kikirija i jabuka iz Resena, južni komšiluk na polju gastronomije može da se pohvali i autentičnim zanatskim pivom.

skoplje - temov - craft
Крафт во Македонија

 

Prva makedonska kraft pivara „Temov“ nastala je 2015. godine.  Grupa entuzijasta, aktivnih u regionalnim krugovima kućnih pivara, je prepoznala potrebu koja postoji na tamošnjem pivskom tržištu i odlučila da tim povodom nešto preduzme.  Matična kuća Temova je pivnica „Star(i) grad“, koja je posle nekoliko godina rada, ali i koketiranja sa vinima,  transformisana u klasičan brewpub, koji u ponudi ima isključivo piva iz sopstvene produkcije.

Star(i) grad se nalazi poviše starog skopskog bazara, ali definitivno nije zamka za turiste.  Unutrašnjost kombinuje funkcije bara i (roštilj) restorana. Enterijer je uređen u drvetu, gravuri i pivskoj aparaturi (viseće bačve i džakovi ječma, Gošić reče: „liči na Hobiton“). Radni moto lokala je „Craft beer & Rock’n’roll“ i zaista, ovo je jedan od retkih ugostiteljskih objekata u starom delu grada, u kome se na razglasu, ali i uživo, toleriše isključivo gitarska muzika.  Tri boda za šarm dodaju mirisi iz pivske proizvodnje koji se mešaju sa mirisom hrane.  Minus im moramo ubeležiti za sanitarne prostorije, koje nisu najčistije i najsrećnije opremljene. Ono što je najvažnije, pivo je sveže, a posluga je prijatna i dobro upućena u ono što servira.

skoplje - temov - ipa golema
Kolektiv

Temov se prošlog leta proširio, i na centralnom gradskom trgu „Makedonija“ otvorio točionicu (tap room), bar i prilično prostran restoran pod nazivom „Kolektiv“.  Tako u centru-centra možete uživati u najboljem pivu koje Skoplje može da vam ponudi.  Na čak 28 točilica rotira se standardan izbor iz Temov portfolija (pilsner „Čaršisko“, rauher „Odžak“, „Golemata“ IPA, stout „Kubura“…), kao i specijali, odnosno sezonci.

Cene su, očekivano, iznad od lokalnog proseka – u rasponu od stotinak denara (oko 2 evra) koliko morate odvojiti za najpopularniji pilsner (Čaršisko) do 350 denara koliko košta porter oplemenjen likerom.

I u Kolektivu su osnova jelovnika roštilj, odnosno kobasice i vrlo lepo pripremljeni juneći burgeri.

skoplje - temov - burger
Njam, njam

Posle prve dve posete i konzumacije, najpovoljniji utisak na mene su ostavili pilsner („mekan“, aroma banane) i Double IPA po imenu „Phonia“, koja podseća na hmeljne petarde sa severozapada SAD.  Sva standardna piva su kuvana u vrlo nemačkoj tradiciji, tako da zahtevniji pivofili ipak ne treba da očekuju previše.  Za početak, prelepo je u ponudi lokala videti nešto što nije Skopsko ili Zlaten Dab.

@DusanMih

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s