Dnevnici piva: Mađarska

ŠUR-ENJE

 

Neki u Mađarsku idu po IKEA police, drugi po Vajkrem i parizer, treći po jeftinu zabavu, a u  Kameno doba srpskog pivarstva Džordž je iz Mađarske dovlačio Punk IPA.

Iako pomenuti nektar iz BrewDog asortimana sada može da se nađe u svakoj BGD/NS pivnici koja drži do svoje karte pića, u Mađarsku i dalje ima smisla ići i zbog piva, odnosno „šura“.

U skladu sa Mittel-Euro gastronomskom tradicijom, bazu mađarskog domaćeg pivarstva čine lageri i pilsneri.  Usudiću se da napišem da severni susedi ipak imaju više mašte od Nemaca ili Čeha, pa sam imao sreće da probam razne lager surogate, blendove stilova i zanimljive eksperimente.  Vredan pomena je npr. Napkincs (Sunčevo blago), kombinacija pšeničnog piva i lagera iz kazana pivare Szent András.

hungary-4

Broj malih pivara u Mađarskoj je teško utvrditi, delimično i zbog toga što neke odbijaju da komuniciraju na bilo kom jeziku sem na madžarskom.

Ono što je lako proverivo je ogroman broj specijalizovanih lokala i beer shopova (u svim većim gradovima), koji nude štošta što nisu brlje (Dreher, Boršodi, Šoproni) koje su za par črvenih iza Gvozdene zavese konzumirali naši stari.  Cene su u rangu beogradskih.

Lenja pretraga na Google Maps će vam dati vredne koordinate u manje-više svakom budimpeštanskom distriktu.  Ako vas mrzi da istražujete, konsultujte solidan top 10 izbor koji je The Guardian objavio sredinom prošle godine.

hungary-2

 

 

Nekoliko ličnih opaski:

 

  • Beer shop Különleges Sörök Boltja (Hegedűs Gyula utca 32, u blizini WestEnd shopping centra) navodno nudi najbolji odnos cena/kvalitet i materijal za poneti.

 

  • Mosselen Belgian Beer Café (Pannónia u. 14) – bar koji bukvalno drži samo belgijska piva.

 

  • Caledonia – škotski pub u ulici Mozser je odličan za gledanje sporta, drži izbor flaširanih i točenih (3) piva iz Belhaven pivare iz Dunbara, ali ipak ima dosta šareniju ponudu viskija.

 

  • Hopfanatic (dva minuta hoda od Kuće terora) svi hvale zbog kućnog piva i izbora mađarskih zanatlija na točilicama, ali imajte na umu njihovo neobično radno vreme.

 

  • Zanatskih piva ima i u street-food ponudi po gradskim pijacama (preporuka za turistički manje izvikani Vásárcsarnok Market u ulici Hold).

 

  • Selekciju gorepomenutog Szent Andrása možete pronaći i pabu u blizini bazilike Sv Ištvana (Oktober 6 utca 19)
hungary-1
Pilsner od vode iz blatnog jezera

 

A ako sve ovo promašite – i da se vratimo na početak priče – tu je dobri stari Tesco, i u njemu „the best of…“ iz najbizarnijih mađarskih gradova i sela.

 

Nećete ostati gladni, a ni žedni, to je sigurno…

 

Egészségedre!

 

@DusanMih

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s