Dnevnici piva: Slovenija

LUBLANA JE PIJANA

 

„Piješ Laško – pišaš Union“ (slovenačka narodna poslovica)

 

Slovenci su u većini stvari između 190 i 450 godina ispred nekadašnje braće i komšija, i pivska scena tu nije izuzetak.

Skoro dvovekovno prisustvo velikih pivara Laško i Union (koje je u nekom trenutku kupio Heineken) nije sprečilo craft revoluciju i slobodan razvoj zanatskog pivarstva.  Da li zato što ugostitelji drže do sopstvenog ugleda, zdravlja svojih gostiju ili zato što nisu prinuđeni da se prodaju za par suncobrana i brendirani frižider, na kraju krajeva nije ni bitno.  Svedena mudrost „piješ Laško – pišaš Union“ više ne važi i mora da se dopunjava.  Sa izuzetkom USA i UK, nisam posetio državu u kojoj je kvalitetno pivo dostupnije i bliže cugatorskom mainstreamu.

Ono što je sigurno imalo uticaja je činjenica da je Slovenija 6. na svetu po proizvodnji hmelja.  Oduvek su imali tradiciju mikropivara, a craft tehnike kuvanja su im doneli Australijanci i Britanci, pa je i prva zanatska pivara u Sloveniji – Human Fish (tj. Človeška ribica) – svojevrsna internacionalna kooperacija.

slovenija-piva-iz-primoza
Lanč paket iz Trubarjeve

Ambicioznije slovenačke zanatlije (Bevog, Pelicon) ste mogli upoznati na lokalnim festivalima ili zahvaljujući ekipi iz Pivopije.  Negde sam našao podatak o 28 aktivnih slovenačkih craft pivara.  U ovaj broj valjda ne ulaze mikropivare u pabovima ili nomadske pivare koje su antibirokratskih i poreskih razloga formalno stacionirane u Italiji ili Austriji.  Nije loše za državu sa 2 miliona stanovnika i 20tak hiljada kvadratnih kilometara, zar ne?

To što sa kraja na kraj centra Ljubljane može da se prođe za 20 minuta laganog hoda sigurno pomaže, ali lepo je znati da se u svakom trenutku nalazite na najviše 200m od pojila sa respektabilnom kartom pića (i piva).

slovenija-zlata-ladica
Zlat(n)a Lađica – Promenada Ljubljanice

Tri favorita i najveće lokalne preporuke su: pab Zlata Lađica na severnoj promenadi (pogotovo preko dana i po sunčanom vremenu), Sir William’s (kome bi na ponudi i kegovima pozavideli i bolji engleski pabovi), te fantastični beershop „Že v redu, Primož“ u kome sa Damirom verovatno možete satima (danima?) da razglabate o pivu, informišete se o lokalnim trendovima (trenutno – Bevog u limenkama), i iz ogromnih zaliha izaberete nešto lepo za put ili poklone prijateljima.

Ličnih top 5:

 

  1. Pelicon 3rd Pill (IPA)
  2. Bevog Kramah (IPA)
  3. Carniola ESB
  4. Reservoir Dogs Starvation (Black IPA)
  5. Human Fish Combat Wombat (Session IPA)

 

@DusanMih

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s