DNEVNICI PIVA: Grčka

HELENSKI NEW WAVE

 

Sve je počelo tako što Μπάγεβιτς sa Santorinija pre par godina doneo flaše sa magaretom na etiketi.  Žuto i crveno magare su se izdvajali ne samo po simpatičnoj ambalaži, nego i po objektivnom kvalitetu. A da se ne lažemo, pivo nije ni u 10, ma ni u 50, artikala koji vam padnu na pamet kada neko pomene Grčku.

 

Ako ste posećivali Grčku kao turista, dobro znate koja je dole muka biti pivopija koji drži do ukusa i kvaliteta. Amstel, Amstel, Amstel, Mythos, loša nemačka konzerva, Amstel, Fix, Heineken, Mythos, Mythos, još lošija nemačka konzerva, Mythos, Fix, Amstel, Amstel, Heineken…

 

Zato dragi gosti najčešće idu linijom manjeg otpora (mada Mythos pri +68C na plaži ima smisla), i celu smenu se nalivaju domaćim vinom, ouzom, retsinom ili se Duty Free Shopu na graničnom prelazu Bogorodica/Evzoni biju oko poslednje flaše Metaxe.

 

Grčka zbog previše razloga – o kojima može da se napiše ne odvojeni blog, nego knjiga (npr. problem sa sirovinama, zatvoreno tržište, BIROKRATIJA…) – u pivarstvu ozbiljno zaostaje za ostatkom Evrope.  Ali poruka ovog bloga je da se stvari ipak menjaju na bolje, i da u Grčkoj više niste osuđeni na Mythos, Amstel i nemačku konzervu nepoznate sadržine.

 

Zvanični podaci govore da se, uprkos ekonomskoj krizi, u Grčkoj tokom prethodnih godinu dana broj registrovanih pivara udvostručio.  Ljudi koji znaju šta pričaju tvrde da se krajem 2015. i početkom 2016. pojavilo čak 19 novih craft pivara.

 

Grčki pivarski new wave je najvidljiviji u supermarketima (prednjače lanci Lidl i Masoutis) u kojima sam početkom jula naleteo na veoma solidan izbor različitih zanatskih piva iz Argolide, Tesalije, Patre i Serresa.  *A leti baš izbegavam stout i porter.

 

Taverne i pabovi u većim gradovima osim uvoznih i domaćih lagera-daskovača sve češće nude i eksperimentalne craft sadržaje. Cene jesu jake (i po kontinentalnim standardima) i morate da budete proaktivni (tj da zagledate sadržaj bara i propitujete osoblje), ali je lep osećaj popiti nešto normalno i na godišnjem.  Mi smo se u solunskom Dublineru npr. upoznali sa nekoliko prehmeljanih solunskih IPA.

 

Za prave sladokusce (tj. geekove) otvoreni su i specijalizovani craft beer lokali.  Solunski „must-go“ je The Hoppy Pub u blizini Bele kule.  Tu možete popričati-po-koju sa gazda Jorgosom koji zna sve šta se dešava na polju pivarstva u Grčkoj,  možete kupiti zalihe za godišnji ili lepe suvenire za prijatelje kod kuće.

 

(Ne mogu da tvrdim pošto se nisam lično uverio, ali) Ljudi kažu da je i po ostrvima (posebno na Kritu) situacija sa pivom dosta, dosta bolja nego ranijih godina.

 

Platon je (navodno) negde zapisao da mudrac beše onaj koji je stvorio pivo. Sudeći po svemu što se dešava u sezoni 2015/2016 Grci su se opametili i odlučili da postoji život i mimo Mythosa…

 

γεια μας!

 

@DusanMih

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s