Now trending…

2.maj, u mediteranskim zemljama drugi, neradni dan Dana rada, u Engleskoj Bank Holiday Monday.  Na TV u lokalnom pabu BBC, emisija Travel Show i paraolimpijska košarkaška zvezda Ade Adepitan.

Stari Ejd obilazi londonsku Pivsku milju (zadnja pošta Bermondzi, SE16) i loče. Tamo ste svojevremeno mogli da popijete samo dobre batine od navijača Milvola, a sada su tu hipsteri otvorili ni manje ni više nego šest ozbiljnih malih pivara (uključujući i onu sa najlepšim imenom na svetu).

Ejd obilazi proizvodnju, pabove koji podržavaju „pokret“, degustira i navlači turiste da rade isto.  Zaključak emisije: posle najnovijeg pivarskog praska, u UK ima preko 1,500 zanatskih pivara, što je najveći broj per capita na svetu.

Nisam bio u Engleskoj možda 6 meseci, i u međuvremenu su se stvari, što se ovog našeg tiče, stvarno mnogo promenile.

Craft je postao mainstream.

Festivali i festivalčići se množe (ne zna im se broj), pabovi, barovi, pa čak i restorani brze ishrane više sebi ne smeju da dozvole da nude samo lager i brlju.  Čak i u najdubljoj jami na Chalk Farmu smo našli solidnu paletu APA i bittera.

JD Wetherspoon je pored tradicionalnih gostujućih real ale rariteta, te rasprostranjenih Brewdoga, Lagunitasa, Foundersa, počeo aktivno da promoviše i manje britanske zanatlije (Windsor & Eton, Rooster, Hop Stuff, Four Pure, Meantime…)

IMG_20160502_195658
Skromna pivska ponuda u lokalnom Wetherspoonu

Lanac pabova Nicholson’s trenutno forsira svoj „najveći prolećni festival piva… ikada“.  Pod parolom Beer Matters reklamiraju se piva iz kaskova i specijali, i to mnogo šire od pivara koje su uobičajeni dobavljači ove etablirane franšize.  Sve u svemu, 52 pivska ‘brenda’ su predstavljena u korektno opremljenoj brošuri (sa podrazumevajućim ‘uputstvom za korišćenje’).

U supermarketima Sainsbury’s prava piva se sada baškare na dve gondole (u Škotskoj i više) i polako ugrožavaju primat vina.

BrewDog barovi postoje u manje-više svakom kvartu koji drži do sebe.  Growleri (pivski bidoni, tj pivo za poneti) su u sezoni Spring 2016 prisutniji asesuar od kišobrana ili geek cvikera.

IMG_20160429_142428_edit
BrewDog bar

Konačno, na odlaznom terminalu Heathrowa, osim čokolade, parfema i gistro londonskih drangulija (Made in PRC) sada možete da pazarite i Fullersove suvenire i pivske „poklon pakete“.

Dobro pivo je za par godina postalo deo glavnog toka, a da to nismo ni primetili.

 Šta je sledeće?

@DusanMih

IMG_20160501_193733
Jedan od prolećnih favorita

PS UK rang-lista (april-maj 2016.)

  1. Cambridge Brewing Co – Endless Summer
  2. Uprising – Treason West Coast IPA
  3. Windswept – APA
  4. Williams – Joker I.P.A.
  5. Adnams – Jester

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s