Pivo u Srbiji

Pre nekih godinu i po dana sam pisao o stanju u pivskoj industriji u Srbiji i generalno o pivu. Šta se od tad promenilo ? Sve!

Da upotrebim onu frazu, da sam pao u komu, i probudio se posle navedenog perioda, mislio bih da i dalje sanjam.

Solidan izbor
Solidan izbor

Onda bih video da su tri glavne pivare na manje više istom nivou, pa bih došao sebi, ali zato sve ostalo… (dva dana pošto sam počeo da pišem ovaj blog, Carlsberg kreće da uvozi tri sjajna piva Brooklyn pivare. Promenilo se zaista sve…)

Uh !

Novi festivali, totalna eksplozija uvoznih piva, nove mikropivare, kućno pivarstvo, nebrojeno novih lokala i ono najbitnije, edukacija. Ljudi su postali ozbiljni pivari.

Da li je sve krenulo prebrzo da se razvija ? Pa, recimo da jeste, ali toliko dugo smo živeli nekako skrajnuti sa pivske scene, a opet smo imali i solidnu pivsku tradiciju i jaku osnovu da se sve dovede do ovoga sto se sad dešava.

Činjenica je da se u celom svetu, Evropi i Americi pogotovu, pivarstvo razvija neverovatnom brzinom, pa tako i kod nas.

Opet se vraćam na period od pre npr. 2 godine. Imali smo slabu scenu. Paulaner je bilo nešto najbolje što se može naći kod nas. Paulaner! Kapirate?

"Oprostite mi moju ružnu prošlost"
“Oprostite mi moju ružnu prošlost”

Onda kreće…

British pub na Beer festu 2013. Prvi pravi proboj ozbiljnog kraft pivarstva. Mesec dana kasnije Novosađani kreću da uvoze Brewdog. Osećaj potpune euforije, kao onda kad su nam ukinuli sportske sankcije.

Brewdog kreće da se prodaje u kafeu Šoljica u Bg, otvara se Samo pivo, Pivopija, otvaraju se prve radnje za prodaju sirovina- Moje pivo i Majstor za pivo, Kabinet pivara kreće sa proizvodnjom (pola godine kasnije kreće i njihova saradnja sa Mikellerom), malo kasnije za njima Kaš, Milenković, otvara se i Beervile. Kreće uvoz nebrojeno mnogo piva. Organizovan je prvi festival kućnog pivarstva u KC grad u Beogradu, a za njim još 2-3 festivala.

Zatim još jedan British pub fest, sada u Mikseru, a čekamo treći u septembru ove godine. Broj lokala koji prodaju i toče kvalitetna piva je toliki, da možete da sednete u lokalnu kafanu i da naletite na nešto što nikad niste pili… Ono što mene posebno raduje je sve veći broj kućnih pivara.

Šta da očekujemo u budućnosti ? Nadam se, još veći broj domaćih kraft pivara i još više kućnih pivara.

Još nešto. Pivo je pivo. Ne dozvolimo da postane pomodarstvo i snobizam.

Djura

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s