PIVO, NE DEFINICIJE

Pravila su najveći najprijatelj kreativnosti.

(P.Pikaso)

Dugo sam razmišljao o pravoj temi za novi pivski blog… Mislio sam da sam prelomio i da ću za Međunarodni dan piva da vam pišem o nekim opičenim pivskim trendovima koje sam primetio na Ostrvu, kad naleteh na OVAJ TEKST.

Ukratko rečeno, dva tipa, iz dve nezavisne britanske pivare, koji uzgred-budi-rečeno prave fantastična piva, odlučili da definišu šta je to kraft [in the UK].

Tu sam se malo iznervirao i priča o ostrvskim trendovima će morati da pričeka.

Beer is Art Art is Art Craft is Art Craft is ... ?
Beer is Art
Art is Art
Craft is Art
Craft is … ?

Šta me je (malo) iznerviralo?

Prvo i osnovno, ČEMU definisanje? Ne vidim kako i zašto nešto što je nastalo kao izraz spontanosti, slobode, kreativne alternative i inovacije, treba da se sabija u definicije.

Potpuno razumem plemenite namere da se ljudi edukuju, pivari organizuju i zajedno rade na unapređenju, promociji i zaštiti svojih interesa.

Ono što ne razumem je taj sektaški, kvazi-elitistički pristup, koji pretenduje da raznim tehnološkim ili ekonomskim elementima ograničava, razlikuje, rangira, eliminiše, grupiše… nešto što je u osnovi umetnost/hobi/stav…

Ispada da je poenta da u nekoj akademskoj kafanskoj raspravi Ben i Jim, odnosno Pera i Žika, kažu Kenu, odnosno Miki, da su oni ispravni (tj. kraft), a on nije i da zato neće da se druže sa njim?! (…npr zato što na etiketi nije napisao gde se nalazi podrum u kome drži fermentator i buriće).

Slična vrsta snobizma i visokoparnog foliranja je lokalne enofile pretvorio u samozaljubljeno društvance dostojno tragičnijih likova iz Alana Forda.

A kraft je umetnost i pripada svima.

PS

Ako je uopšte relevantno, za mene je kraft ili zanatsko pivo, svako pravo pivo, napravljeno isključivo od prirodnih sastojaka, svojeručno i sa ljubavlju, uz osnovni cilj da sa drugima podeli zadovoljstvo i uživanje (u pivu). Iskreno me ne zanima da li sebe zovete craft, real ale, klaker ili nekako drugačije dokle god ne pravite trule kompromise oko onoga što kuvate (narodski rečeno – „dok god se ne kurvate“).

Ali slobodno možete da se ne složite sa ovim što sam napisao i da smislite sopstvenu definiciju.

Želim vam samo da uživate u svom nektaru zbog onoga što on jeste, a ne zbog toga kako se zove (tj. kako je neko definisao da će da se zove).

Dušan Mihajilović

@DusanMih

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s